Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2019. 04. 25. 12:15  -  www.szekesfehervar.hu
Hajléktalanokat is segít és alkalmaz a Városgondnokság Székesfehérváron
  
A programot a Városgondnokság a Kríziskezelő központtal és a Kormányhivatallal közösen indította el. A program része egy parkfenntartó-gondozó képzés is, melynek keretében kertfenntartást, növényismeretet és pénzügyi ismereteket is tanulnak a résztvevők. Az ingyenes oktatás végén pedig szakmunkás bizonyítványt szerezhetnek.
A programról csütörtökön délelőtt tartottunk sajtótájékoztatót a Városgondnokságon.
 
A hajléktalanok munka világába történő integrálódásának segítését tűzte ki célul a program, hogy a nagyon nehéz helyzetben lévő embereknek tudjanak segíteni. Nem csak rövidtávon, a vállalt kétéves időszakban gondolkodnak, hiszen aki megállja a helyét, annak a jövőben is állandó munkahelyet biztosít majd a Városgondnokság.
A Kríziskezelőben tartott tájékoztatón is nagy volt már az érdeklődés, és sokan vettek részt az egészségügyi, majd hivatali előszűrésen. Végül húsz ember kezdhette meg a kompetencia tréninget, ahol felkészítették őket a munka világára. Április elsejével kezdték el a munkát, mindannyian teljes munkaidős munkavállalóként a Városgondnokság parkfenntartó csoportjaiban.
Az első tapasztalatok pozitívak, a résztvevők lelkesek, motiváltak, és egy-két problémától eltekintve zökkenőmentes volt a kezdet, a húsz főből tizennyolc még mindig dolgozik.
 
A programban nők és férfiak is részt vesznek, és mindannyian nyolcórás munkavállalók, és bár szakképzettséget nem igénylő munkakörben vannak, ennek ellenére a minimálbérnél magasabb a juttatásuk. Cafeteriát is kapnak a hajléktalan munkavállalók, ugyan esetükben a Városgondnokságnál alkalmazott általános sztenderdtől picit eltérően, mivel számukra reggelente élelmiszercsomagot adnak, amivel az aznapi étkezésüket biztosítják. A csomag nemcsak a munkanapokra jár, hanem a hétvégékre is.
Tavaly ősszel kezdődött a program, amikor a Városgondnokság megkereste a kormányhivatalt, ami komoly támogatást biztosít a hajléktalanok foglalkoztatásához – mondta Bozai István városgondnok. Közel negyven emberből választottunk ki húsz főt, akikkel a programot el tudtuk indítani. A parkfenntartási és a köztisztasági csoportban a többi főállású kollégával dolgoznak, nyolc órás minimálbért kapnak és cafeteriát biztosít az önkormányzati cég. A városgondnok kiemelte, hogy korábban a közfoglalkoztatás keretében mintegy hatszáz ember fordult meg a Városgondnokságon, akik közül ma több mint százan főállású dolgozói a cégnek.