Városi Piac

Szakfeladatok

Parkolási csoport

Útfelújítási térkép

Uszoda

Atlétikai központ

Csónakázó-tó

Temető fenntartás

Szakfelügyeleti megrendelő

Bregyó Sportközpont

Hírek

Természetvédelem

Hulladékszállítás

Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés

Adatszolgáltatás
 
  Városgondnoksági hírek  -  2019. 03. 11. 08:47  -  www.szekesfehervar.hu
Április végén kezdődik az egynyári virágok kiültetése
  
A tél után most kezdenek majd igazán szépek lenni a kétnyári virágok a közterületeken, de már most készülnek a város kertészei az egynyári virágok kiültetésére. Már tavaly nyáron elkezdődött a virágágyások tervezése, amikor átnézzük, hogy hogyan is sikerültek a kiültetések és ha szükséges módosítjuk és áttervezzük azokat a virágágyásokat, amiket majd az idei évben ültetünk ki – mondta Spanyárné Halász Szilvia Fehérvár főkertésze.
A növények beszerzése már tavaly novemberben elindult ugyanis akkora mennyiségről van szó, hogy a termelőknek is fel kell készülniük erre, hogy időben megérkezhessen a több mint százezer tő virág. Idén összesen 107.613 tő egynyári növényt ültet a Városgondnokság a fehérvári parkokba, ahol összesen 62 virágágy terve készült el.
Minden évben egy kicsit máshogy ültetjük be az ágyásokat és igyekszünk úgy megtervezni a beültetést, hogy újdonságok is legyenek – mondja a város főkertésze. Április végén kezdődik el a kiültetés, amivel idén nagyon rövid idő alatt szeretnénk végezni mind a 2347 négyzetméternyi virágágyás esetében. Várhatóan két hét alatt az összes ültetéssel végeznek majd a kertészek. Addig sem üresek azonban a virágágyak, hiszen a kétnyári növények díszítik ezeket ilyenkor. Ezeket a napokban elkezdik öntözni, mert kevés csapadék esett az utóbbi időben.
A fajtaválasztásnál az egyik legfontosabb szempont, hogy várostűrő legyen a növény. A legszívesebben alkalmazott fajták a különböző színű tollas kakastaréjok, a mályvarózsák, a kerti bazsalikom, a kúpvirág és a bársonyvirágok. Spanyárné Halász Szilvia elmondta, hogy a magyar nemesítésű egynyári virágoknak kiváló a szárazságtűrése, a hő tűrése, a sugárzással szembeni ellenálló képessége. A kiültetett növényekre jellemző az erőteljes bokrosodó képesség és tartósan, hosszan virágoznak.
 
Fehérvár számos virágágyásában ültették a magyar nemesítő Dr. Kováts Zoltán egynyári virágfajtáit. A 2010-ben elhunyt Dr. Kováts Zoltán, az MTA doktora és egyetemi tanár az egynyári virágok nemzetközileg elismert nemesítője és kutatója volt. Munkásságának köszönhetően 25-30 virágfaj nemesítése által, száznál is több fajta kapott itthon állami elismerést, a "Hungária" és a "Balaton" mályva sorozatai pedig külföldön is tetszést arattak.